Bepakking - paklijsten, tips & trucs

Inpakken

Paklijst

Wordt per reis bepaald en verstuurd aan iedere deelnemer

 

Tips & trucs

Je kunt de beste en duurste rugzak kopen die er te krijgen is in de buitensportzaak. Maar als je 'm vervolgens niet goed inpakt, dan kun je de klok er op gelijk zetten dat je na korte tijd rugklachten krijgt en dat het comfort ver te zoeken is.

Vinden wat je zoekt

 • Steek alles wat bereikbaar moet zijn tijdens de tocht (regenkledij, EHBO-doos, trui, kaart, kompas, wc-papier, zakmes, lunchpakket,… ) op gemakkelijk bereikbare plaatsen zoals de zijzakjes of het bovenste deel van je rugzak.
 • Steek al wat je gebruikt om te slapen (tent, slaapzak, matje, …) onderaan.
 • Prop je kleren in aparte zakjes, bijvoorbeeld in boterhammen- of diepvrieszakjes. Je kunt ze ook soort bij soort in een tasje bij elkaar stoppen, bijvoorbeeld alle t-shirts in een groen tasje, alle broeken in een geel plastictasje enzovoort Dat bespaart plaats en je vindt sneller wat je zoekt. Bovendien is het nog waterdicht ook.
 • Moet je echt hard proppen om alles erin te krijgen, laat dan liever iets thuis. Je rits houdt het zo veel langer uit.

Gewichtsverdeling

 • Vooral als je grotere afstanden met je rugzak moet lopen is een maximum gewicht aan te bevelen van 12 - 15 kg.
 • Stop zware spullen zo dicht mogelijk bij je rug, tussen de heupband en de schouderbanden, zodat het zwaartepunt van je rugzak zoveel mogelijk overeenkomt met je eigen zwaartepunt. Als je zware stukken hoger steekt, verlies je je evenwicht. Als je ze lager steekt, belast je je heupen teveel en hindert de rugzak je bij het stappen. Let wel: als je gaat skiën of klimmen met een rugzak, dan ligt je zwaartepunt lager en moet de zware last dus zo laag mogelijk zitten. Test je evenwicht altijd even uit voor je aan acrobatische toeren begint.
 • Ga niet hoger met beladen dan je hoofd, anders word je topzwaar
 • Hang zo weinig mogelijk aan de buitenkant van je rugzak. Anders word je te vaak uit evenwicht gebracht en belast je je rug- en beenspieren meer dan nodig. Vermijd ook loshangende voorwerpen. Ze kunnen jou en anderen verwonden en ervoor zorgen dat je ergens aan blijft haken. Daardoor raak je bijvoorbeeld niet op tijd uit de trein of val je op je gezicht. Je slaapmatje en de tentstokken kan je eventueel wel met de daarvoor voorziene riempjes aan de buitenkant van de rugzak vastmaken. Maar opbergen in de rugzak blijft het beste.
 • Vermijd scherpe of harde voorwerpen aan de rugzijde (niet erg comfortabel in je rug) of tegen de rugzakwand (kan scheuren in je rugzak veroorzaken).

Andere tips

 • Stop alles wat kan lekken of droog moet blijven in waterdichte zakjes. Plak ze eventueel dicht met isolatietape zodat je het zakje gemakkelijk kan openen en sluiten (het systeem van een post-it).
 • Laat de verschillende zaken in je rugzak nauw aansluiten zodat er geen holtes ontstaan. Elke holte is namelijk verloren plaats en kan je evenwicht verstoren.
 • Rol je kleren op voor je ze in je rugzak steekt. Zo kan je ze er achteraf het gemakkelijkst terug uithalen.
 • Zorg bij het lopen met een zware rugzak voor goede stevige schoenen. Het extra gewicht van de rugzak vormt een extra last voor je enkels en voeten. Wat extra schokdemping en steun je goed gebruiken.

Hoe te dragen

 1. Wanneer je de rugzak uiteindelijk wil gaan dragen, zorg je dat alle banden; de schouderbanden (schouderbanden ter hoogte van je maag en op de schouder zelf) en heupbanden volledig los zitten.
 2. Vervolgens leg je de rugzak op je rug en klik je eerst de heupband dicht. De gewatteerde heupband moet goed op de heupen liggen, zodat je de banden kan aantrekken. Ook zitten er banden aan de achterzijde van de gewatteerde heupband, tegen de tas aan, trek deze ook aan.
 3. Nu zit de tas stevig op de heupen en hangt de tas naar achter, omdat je nog niets hebt gedaan met de schouderbanden. Trek nu de schouderbanden (ter hoogte van je maag) aan. Je merkt dat de tas lichter aanvoelt, het gewicht heeft zich namelijk verplaatst tot boven de heup(band).
 4. Als laatst trek je de banden op je schouders aan. Deze banden zorgen ervoor dat de tas nog dichter tegen de rug wordt aangetrokken.

Het aantrekken van de banden moet geen pijn doen, wel moet het strak genoeg zitten zodat de tas ook echt op de heupen rust (hiermee draag je namelijk het meeste gewicht).

Nieuwe reacties